Nieuwe kantoorlocatie midden in de hoofdstad
JuridischAdviesVoorBedrijven.nl, onderdeel van MusicaJuridica BV, opent een nieuw vestigings- en bezoekadres aan de Keizersgracht 391a, misschien wel één van de mooiste plekken in het centrum van Amsterdam. En we hebben goede koffie... Vanaf 1 juli 2018 kunt u hier terecht voor juridische intakes, inhoudelijk overleg, contractonderhandelingen, de oprichting van uw bedrijf, screening van overeenkomsten, internationaal uitrollen van uw online platform en meer. Bezoek op afspraak – gebruik het contactformulier of bel ons op 020 261 4898.
Fysieke aanwezigheid is een absolute must
Mr. Mauritz Kop over de nieuwe vestiging: ‘het betreft een geweldig representatieve kantoorruimte op een fantastische locatie midden in onze hoofdstad, die bovendien zeer goed bereikbaar is. In de nabijheid van tal van internationaal opererende financiële en creatieve bedrijven, tech startups, mediabedrijven, culturele instellingen: precies onze doelgroep. Fysieke aanwezigheid bij het onderhouden van contacten met onze cliënten en zakenpartners is een absolute must. Deze vestiging, met de uitstraling en allure van de Keizersgracht maakt dat mogelijk.
Read more
Workshop voor bedrijven
Op 5 april 2018 gaven wij een inhouse workshop algemene voorwaarden, contractonderhandelingen en intellectueel eigendomsrecht bij Zanders Treasury & Finance Solutions in Bussum. Zanders is de partner voor treasury, risk en finance en levert advies en interim diensten aan corporates, financiële instellingen, de publieke sector en non-profitorganisaties. Een multinational met kantoren in London, New York, Brussel, Bussum en Zurich, en klanten in 35 landen.
Inhouse juridische training internationaal contracteren, leveringsvoorwaarden en auteursrechten op software
Docenten waren mr. Mauritz Kop van JuridischAdviesVoorBedrijven en mr. Suzan Slijpen van Slijpen Legal. In 4 blokken van een uur gaven wij een interactieve juridische training over de functie van algemene voorwaarden, verschillen tussen rechtssystemen bij het internationaal contracteren (de Europese traditie versus de Amerikaanse traditie), battle of forms en het verschil tussen de leveringsvoorwaarden en betalingscondities bij financiële dienstverlening ten opzichte van de algemene bepalingen bij de levering van softwarematige tools. Ook was er aandacht voor intellectuele eigendomsrechten, waaronder auteursrechten op software. Een en ander vanuit internationaal en rechtsvergelijkend perspectief.
Read more
Cultuurverschillen in het zakelijke verkeer
Zoals u weet bestaan er grote culturele verschillen in het zakelijke verkeer. Denk aan verschillende normen, waarden en basisprincipes, gelijke behandeling van mannen en vrouwen, ouderen en mensen met een handicap, kinderarbeid, taalaspecten, formele of informele omgangsvormen, perceptie van tijd en stiptheid bij het afspraken maken, alsmede dagindeling en werkpatroon. In dit kennisartikel gaan we in op cultuurverschillen bij handelstransacties met buitenlandse zakenpartners.
Interculturele communicatie bij handelstransacties met buitenlandse zakenpartners
Taalbarrières en cultuurbarrières zijn er om te slechten, bij voorkeur door effectieve interculturele communicatie. Vergezeld van ondernemersdurf met een gezonde dosis pioniersmentaliteit. Meertaligheid is daarbij van groot economisch belang. Door het spreken van meerdere talen alsook het aannemen van personeel dat tweetalig is vergroot u uw concurrentievermogen als bedrijf.
Read more
Strategische samenwerking
Nichekantoor Slijpen Legal en rechtskundig adviesbureau Juridisch Advies Voor Bedrijven sluiten een strategic partnership. Met deze samenwerking beogen beide bedrijven een synergie-effect te creëren op het gebied van outsourcing, kennisoverdracht, marketing, online presence en innovatie. Doel van de strategische samenwerking is het bewerkstelligen van een lange termijn win-win situatie.
Multidisciplinaire aanpak: kruisbestuiving van disciplines
De kruisbestuiving van disciplines die Slijpen Legal en Juridisch Advies Voor Bedrijven voor ogen hebben biedt kansen voor groei. Wij hebben een partnership gerealiseerd waarbij het cliëntenspectrum van de beide kantoren in combinatie met de juridische specialisaties elkaar complementeren en versterken. Waarbij het geheel meer is dan de som van de delen.
Read more
9 Topsectoren op het gebied van handel en industrie
Het Nederlandse bedrijfsleven staat op het gebied van handel en industrie hoog genoteerd in de wereldranglijst. Om deze gunstige concurrentiepositie te behouden heeft de Rijksoverheid een speerpuntenbeleid in het leven geroepen, de zogenaamde Topsectorenaanpak. Kort gezegd gaat het om het faciliteren van nieuwe kansen voor exportmogelijkheden, het stimuleren van kennis en innovatie alsmede het onderhouden internationale samenwerkingsverbanden tussen bedrijven, universiteiten, onderzoekscentra en overheden. Een en ander met behulp van roadmaps en smart crossovers tussen topsectoren.
De 9 Topsectoren zijn…
De 9 topsectoren oftewel uitblinkgebieden zijn Agri en Food, Chemie, Creatieve Industrie, Energie, High Tech Systemen en Materialen, Logistiek, Life Sciences en Health, Tuinbouw en Uitgangsmaterialen en tenslotte de topsector Water. Elke topsector beschikt over een uitvoerend orgaan in de vorm van een Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI), en over een Kennis en Innovatieagenda (KIA).
Read more
Zakendoen met buitenlandse ondernemers of handelspartners
Internationaal zakendoen betekent het opbouwen van een betrouwbaar handelsnetwerk. Handelspartners met wie u op een fatsoenlijke manier handel kunt drijven. Klanten die zich houden aan uw betalingsvoorwaarden en leveranciers die zich houden aan de overeengekomen leveringsvoorwaarden. Ook op juridisch gebied vraagt een en ander om branchespecifiek maatwerk.
Zakendoen met buitenlandse ondernemers vereist derhalve een netwerk van integere zakenpartners waarop u kunt bouwen en waarmee u heldere afspraken kunt maken.
Branche specifieke vereisten vanuit bedrijfsrechtelijk oogpunt
De wijze waarop er zaken wordt gedaan en waarover en hoe er wordt onderhandeld zal sterk afhankelijk zijn van de cultuur en de wetgeving van het land waarin u zich op dat moment bevindt. Kennis van de lokale markt alsook van de cultuur van de bevolking en de persoonlijke omgangsvormen is dan ook een absolute must voor internationaal georiënteerde bedrijven.
We nemen in onderstaande blog enkele in het oog springende sectoren onder de loep en bespreken in vogelvlucht vanuit bedrijfsrechtelijk oogpunt de voornaamste branchespecifieke vereisten.
Read more
Wat moet er juridisch geregeld zijn bij het internationaal zakendoen?
Bij het zakendoen over de grens komen een hoop zaken kijken. Ook op juridisch gebied. Denk aan importeren of exporteren van uw producenten en diensten binnen en buiten de Europese Unie, uitbreiden met buitenlandse vestigingen en samenwerkingsverbanden met internationale partners. Maar denk ook aan cultuurverschillen en afwijkende wettelijke vereisten. Als uw bedrijf zaken gaat doen met buitenlandse ondernemers of leveranciers, lees onderstaand artikel dan aandachtig door..
Internationale handelstransacties
Een belangrijk aspect van grensoverschrijdend ondernemen is het doen van internationale handelstransacties. Daarbij is het van groot belang dat u ruime kennis heeft van de specifieke exportmarkt en dat u contact legt met betrouwbare zakenpartners. Juridisch advies voor bedrijven biedt u vervolgens juridische ondersteuning bij het formaliseren van gemaakte afspraken.
Verkoopovereenkomst, licentiecontract en leveringsvoorwaarden
Onze werkzaamheden bestaan dan bijvoorbeeld uit het opstellen van een verkoopovereenkomst, opdrachtverleningsdocument of licentiecontract inzake intellectueel of industrieel eigendom. Of uit het screenen van algemene voorwaarden waaronder leveringsvoorwaarden en betalingscondities.
Read more
Vormen internet links auteursrechteninbreuk?
Hyperlinks zijn de kern van het internet. Op simpele wijze kan een paginabezoeker doorklikken naar andere informatiebronnen, die niet noodzakelijkerwijs van diezelfde pagina afkomstig zijn. Bij het hosten van een eigen website is het gebruik van hyperlinks onontbeerlijk. Maar mag u vrij hyperlinken en embedden? Dian den Hoed legt het uit in haar noot bij GS Media BV (Geenstijl) tegen Sanoma Media Netherlands BV; Playboy Enterprises International Inc.; Britt Geertruida Dekker.
Intellectuele eigendomsrechten
Op content waarnaar gelinkt wordt, zoals muziek, film, software, foto’s en artikelen rusten in de regel intellectuele eigendomsrechten. Uit de rechtspraak is gebleken dat een hyperlink onder omstandigheden inbreuk kan maken op auteursrechten van content creators. De rechter maakt dan een belangafweging aan de hand van een toetsingskader. In onderstaand kennisartikel vindt u de evolutie van dit door het Europees Hof van Justitie ontwikkelde toetsingskader voor auteursrechtinbreuk door hyperlinks.
Read more
VOF oprichten middels een vennootschapscontract
Indien u gaat samenwerken met één of meerdere partners heeft u de keuze uit een aantal rechtsvormen. Het kan in dit geval verstandig zijn een vennootschap onder firma (VOF) op te richten. Uw collega-ondernemers en uzelf zijn dan de vennoten.
Afspraken over de samenwerking worden schriftelijk vastgelegd. Het opstellen en ondertekenen van een vennootschapscontract, waarin u de onderlinge spelregels vastlegt, geldt als het oprichtingsmoment.
Laat een voorbeeld vennootschapsovereenkomst altijd puntsgewijs nalopen voordat u ondertekent. Laat het dus gerust door ons nazien. Nog beter is om een maatwerk VOF-contract te laten opstellen door een daarin gespecialiseerde jurist of advocaat. Ook dat kan bij ons kantoor.
Read more
Ethische beschouwingen over Europees consumentenrecht en contractenrecht
Recht en rechtvaardigheid zijn nauw met elkaar verbonden. Ook binnen het vermogensrecht, het overeenkomstenrecht in het bijzonder, is rechtvaardigheid een van de dragende beginselen. Hoewel het contractenrecht van oudsher gestoeld is op de vereffenende rechtvaardigheid, is de laatste decennia een verschuiving zichtbaar.
Die verschuiving komt zeer duidelijk tot uitdrukking op het gebied van het (Europees) consumentenrecht. Het consumentenrecht is een relatief jong rechtsgebied dat gekenmerkt wordt door een overvloed aan regelgeving met als doel de categoriale dwingendrechtelijke bescherming van consumenten.
Read more