Startups: risico's afdekken door maatwerk algemene voorwaarden

Hoe komt het dat startups hun algemene voorwaarden slecht op orde hebben?

Het laten opstellen van maatwerk algemene voorwaarden staat meestal laag op het prioriteitenlijstje van startups. Met name als het een kleine startup betreft met weinig budget. Vaak denkt men: dat komt wel of we plukken wat van internet.

Dat is jammer want algemene voorwaarden zijn noodzakelijk om goed en veilig te kunnen deelnemen aan het rechtsverkeer: ze zijn nodig om veilig te kunnen zakendoen. Het gaat hier om het inzien van het belang van het hanteren van maatwerk algemene voorwaarden.

Met goede algemene voorwaarden die in lijn zijn met een aanwezige verzekeringsfaciliteit is het mogelijk je initiatief juridisch zoveel mogelijk dicht te timmeren. Je kunt hiermee aansprakelijkheid beperken of zelfs uitsluiten, of een dure juridische procedure voorkomen.

Read more

Verhuur en Huur van Bedrijfsruimte

De ene bedrijfsruimte is de andere niet: artikel 7:290 BW of artikel 7:230a BW?

U wilt bedrijfsruimte huren of verhuren, zoals een muziekstudio of kantoorpand voor een startup. Waar moet u zoal op letten in het huurcontract? Alle gebouwde onroerende zaken kunnen worden onderverdeeld in ‘woonruimte’ en ‘niet-woonruimte’. Er is echter een verschil tussen huur van de zogenaamde middenstandsbedrijfsruimtes en de huur van ‘overige’ bedrijfsruimtes. De huur van deze overige ruimtes wordt beheerst door de regels van artikel 7:230a van het Burgerlijk Wetboek, terwijl de huur van de middenstandsbedrijfsruimte onder het wettelijk regime van artikel 7:290 van het Burgerlijk Wetboek valt. Wat het verschil is en welke gevolgen dat voor u als huurder en ondernemer heeft, leest u hieronder.

Read more

Buitenlandse Werkgever, Binnenlandse Werknemer

Buitenlandse werkgevers die werknemers in Nederland in dienst nemen

Dit artikel bespreekt – in telegramstijl - een aantal juridische aspecten van de situatie waarin een buitenlandse werkgever Nederlandse werknemers wenst in te huren in Nederland. Hoewel er een zekere mate van coördinatie binnen de EU (door middel van Verordening 883/2004 van de EU), verschillen regels inzake sociale zekerheid, pensioenregeling en belastingen aanzienlijk binnen de verschillende EU-lidstaten. Het hebben van een of meer werknemers die in het buitenland werken en/of wonen, of werken voor een werkgever die in het buitenland is gevestigd - bijvoorbeeld Cyprus - heeft een aantal gevolgen voor zowel de werkgever als de werknemer.

Read more

Nieuwe Wetgeving per 1 januari 2015

Wetswijzigingen ingaande 1-1-2015

Zoals ieder jaar treden er op 1 januari een aantal nieuwe regels in werking. Hieronder een kort overzicht.  

1. Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) 

Gemeenten zijn ervoor verantwoordelijk dat mensen die niet zelfredzaam zijn zolang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. De gemeente biedt in dat kader maatwerk begeleiding en dagbesteding, ondersteuning om de mantelzorger tijdelijk te ontlasten, opvang in geval van huiselijk geweld en eventueel een plaats in een beschermde woonomgeving voor mensen met een psychische stoornis. De gemeente kan hiervoor een eigen bijdrage vragen. 

Onder bepaalde omstandigheden kan de gemeente een persoonsgebonden budget (pgb) verzorgen. De betaling verloopt vervolgens via de Sociale Verzekeringsbank.  

Read more

Belangrijke wettelijke wijzigingen per 1 januari 2014

Hieronder in vogelvlucht een aantal belangrijke veranderingen in wetgeving per 01-01-2014.

Overgang naar IBAN, aangiftebrief omzetbelasting verdwijnt, kantineregeling voor sportverenigingen verdwijnt, verhuurderheffing gaat (fors) omhoog, identiteitspas in de champignonsector, geen postbezorging meer op maandag, eigen risico zorgverzekering omhoog naar minimaal € 360,-, mestverwerkingsplicht veehouderijen, hogere door werkgevers te betalen premie voor tijdelijke werknemers in de Ziektewet, premiekorting voor werknemers jonger dan 27 jaar,

Read more

Vrije advocaatkeuze bij rechtsbijstandsverzekering?

Rechtsbijstandsverzekerde recht op vrije advocaatkeuze?

Onlangs vroeg de Hoge Raad aan het Europees Hof van Justitie of de polisvoorwaarden van DAS Rechtsbijstand in strijd zijn met het Europees Recht. In die voorwaarden stelt DAS dat de verzekerde geen recht heeft om zelf uit te kiezen door welke jurist of advocaat hij zich gedurende een procedure laat bijstaan. Geen recht op vrije advocaatkeuze dus bij een DAS rechtsbijstandsverzekering in natura.

Read more

Herroepingsrecht Consumenten Wet Koop op Afstand

Herroepingsrecht en Bedenktermijn Wet Koop op Afstand

B2C binnen de EU

Particulieren die een product of dienst op internet kopen hebben een bedenktermijn van twee weken. Dit herroepingsrecht vindt zijn grondslag in de Wet Koop op Afstand (art. 7: 46a e.v. BW). Deze wet is een uitvloeisel van de Europese Richtlijn Consumentenrechten (97/7/EG). Het recht op ontbinding zonder reden binnen 14 dagen geldt alleen voor consumenten. Bedrijven hebben geen recht op cancelen, voor hun geldt gewoon de (koop)overeenkomst. In de EU bestaat er dwingend recht om consumenten te beschermen: een termijn van 14 dagen. Dwingend recht betekent dat daar niet bij overeenkomst (of algemene voorwaarden) van af kan worden geweken. Ook niet door de keuze voor een bepaald rechtssysteem. Vanaf 2014 zal de termijn in de Nederlandse wetgeving worden verlengd van 7 naar 14 dagen.

Read more

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

AVB of BAV of allebei?

Vaak krijgen wij van ondernemers de vraag of ze naast een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) moeten afsluiten. Het antwoord op deze vraag is betrekkelijk eenvoudig: dit hangt af van de door het bedrijf ontplooide activiteiten oftewel het beroep van de ondernemer.

Read more

Twee keer proeftijd of proeftijd verlengen bij nagenoeg dezelfde werkzaamheden, mag dit?

Proeftijd verlengen, mag dat?

Nee, omdat de werkzaamheden sterk lijken op het eerdere takenpakket is een tweede proeftijd in beginsel nietig, met potentieel nadelige financiële gevolgen. Daarmee zet de werkgever namelijk een streep door de ontslagbescherming van de werknemer en dat wordt door de wetgever als ongewenst beschouwd.

Read more