Ethische beschouwingen over Europees consumentenrecht en contractenrecht
Recht en rechtvaardigheid zijn nauw met elkaar verbonden. Ook binnen het vermogensrecht, het overeenkomstenrecht in het bijzonder, is rechtvaardigheid een van de dragende beginselen. Hoewel het contractenrecht van oudsher gestoeld is op de vereffenende rechtvaardigheid, is de laatste decennia een verschuiving zichtbaar.
Die verschuiving komt zeer duidelijk tot uitdrukking op het gebied van het (Europees) consumentenrecht. Het consumentenrecht is een relatief jong rechtsgebied dat gekenmerkt wordt door een overvloed aan regelgeving met als doel de categoriale dwingendrechtelijke bescherming van consumenten.
Read more
De ene bedrijfsruimte is de andere niet: artikel 7:290 BW of artikel 7:230a BW?
U wilt bedrijfsruimte huren of verhuren, zoals een muziekstudio of kantoorpand voor een startup. Waar moet u zoal op letten in het huurcontract? Alle gebouwde onroerende zaken kunnen worden onderverdeeld in ‘woonruimte’ en ‘niet-woonruimte’. Er is echter een verschil tussen huur van de zogenaamde middenstandsbedrijfsruimtes en de huur van ‘overige’ bedrijfsruimtes. De huur van deze overige ruimtes wordt beheerst door de regels van artikel 7:230a van het Burgerlijk Wetboek, terwijl de huur van de middenstandsbedrijfsruimte onder het wettelijk regime van artikel 7:290 van het Burgerlijk Wetboek valt. Wat het verschil is en welke gevolgen dat voor u als huurder en ondernemer heeft, leest u hieronder.
Read more